Monday, September 7, 2009

SENARAI SEMAK

RESEPI 2 – SALAD UBI KENTANG DAN BUAH-BUAHAN.


NAMA: ……………………………………….                               TARIKH: ………….

LANGKAH AKTIVITI ANSUR MAJU

A.  Sediakan bahan-bahan

4 biji Ubi kentang
2 biji buah epal merah
2 biji buah epal hijau
Sedikit buah Kismis
2 sudu besar Mayonese


B.  Sediakan peralatan
Pisau pengupas ubi atau pisau dapur
Landas cincang
Periuk
Mangkuk adunan
Senduk atau sudu besar
Pinggan atau mangkuk hidang
Sudu atau garfu

C.  Cara-cara memasak

1. Basuh ubi kentang sehingga bersih
2. Kupas kulit ubi kentang dan potong dadu 
3.  Masukkan kedalam periuk yang berisi air untuk direbus.
Tutup periuk

4.  Sementara menunggu ubi kentang empuk, potong dadu buah epal.
5. Setelah ubi kentang empuk angkat dan toskan, kemudian masukkan ke dalam mangkuk 
6. Masukkan ubi kentang rebus, dan buah epal yang telah dipotong dadu ke dalam mangkuk adunan 
7. Masukkan mayonese . 
8. Gaul kesemua bahan tadi sehingga rata menggunakan sudu atau senduk. 
9. Angkat dan masukkan ke dalam piring hidang dan taburkan sedikit kismis 
10. Hidangkan salad ubi kentang dan buah-buahan.

0 comments: